28 Şubat 2011 Pazartesi

DotNetNuke 6'dan itibaren kaynak kodu C# programlama dilinde!

DotNetNuke bloglarına bugün göz atma fırsatı buldum ve DotNetNuke 6 sürümünden itibaren kaynak kodunda VB.NET (Visual Basic) yerine C # programlama dilinin kullanılacağını öğrendim. Bu, DotNetNuke kullanıcıları ve modül programcıları için gerçekten güzel bir gelişme. 2011 sanırım DotNetNuke'nin en hızlı gelişeceği yıl olacak. Çünkü yenilikler arka arkaya geliyor.

VB.NET'ten C# yapısına geçişin biraz sancılı bir süreç olacağını düşünüyorum. Geçmişteki tecrübelerime bakarak tamamen C# yapısına entegrasyonun yaklaşık 5 ay süreceğini tahmin ediyorum. Sadece çekirdek yapı değil, kullanılan forge modüllerinin de C# programlama dilini destekleyecek şekilde dönüşüm süreci TRDNN DotNetNuke Kullanıcı Topluluğu üyelerinin ilgiyle takip edeceği bir süreç olacak.

Hemen belirtelim, DotNetNuke kaynak kodunun C# programlama diline dönüştürülme çalışmaları daha önce de yapılmıştı. Ancak yapılan çalışmalara DotNetNuke Corp tarafından destek verilmiyordu.

Bazı arkadaşlar Twitter ve Facebook'tan soruyorlar. "DotNetNuke'yi MYSQL veritabanı ile kullanabilir miyiz?" şeklinde. Bu sorunun cevabı da ne evet ne hayır. Çünkü MSSQL'in desteklediği bazı işlevler MYSQL tarafından desteklenmiyor ve eğer modül programcıları bu işlevleri modüllerinde çağıracak şekilde kodlama yapmışsa MYSQL ile DNN kullanmak bir hayalden daha öteye gitmiyor.